Att skapa och jobba med BIM-mappar (IFC)

Vad är en BIM-mapp?

I INTERAXO har vi funktionalitet för att lagra och titta på BIM-filer. Det formatet som används här är IFC. Användare som inte har programvaran för att se 3D-modeller (IFC-filer) kan använda INTERAXOs BIM-viewer för att se på och navigera i dessa, samt för att visa och hämta information om specifika objekt, till exempel dörrar, trappor, fönster, etc. Du kan zooma in och ut på detaljer och gå in i byggnader, etc.

Användning av BIM-mapp; se längre ner i texten.

Inställning för BIM-mapp

Kontrollera att BIM-funktionaliteten är påslagen för projektrummet

1. Gå till Min översikt
  2. Håll muspekaren över rummets namn i listan
  3. Klicka på kugghjulet till höger
  4. Välj fliken Funktionalitet
  5. Kryssa i för BIM viewer

Skapa BIM mapp

Det förutsätts att BIM-funktionaliteten är påslagen för att BIM-mappen ska visas som ett alternativ i rullgardinslistan nedan.

Skapa en BIM-mapp genom att navigera till önskad plats och mapp och

• Välj  Ny... > BIM-mapp
  • Ge mappen ett unikt mapp-namn i fliken Generellt
  • Ställ in önskad åtkomstkontroll för mappen (klicka här för tips kring åtkomstkontroll)
  • Skriv in eventuella instruktioner om så önskas
  • Klicka på knappen Spara för att skapa BIM mapp
  • Mappen öppnas och du kan lägga till modellfiler

Användning av BIM-mapp

Lägg till modellfil

Modellfilen måste laddas upp i mappen. Utför följande steg för att lägga till filer:

• Öppna BIM-mappen
  • Klicka på knappen Lägg till IFC fil
  • Ange önskat namn på modellen
  • Ladda upp modellfil(er) genom att klicka på knappen Lägg till fil
  • Skriv eventuellt in en text (valfritt)
  • Klicka på OK för att ladda upp modellenfil(erna)

Visa modeller

Öppna modellen genom att högerklicka på modellfilen och välj Visa modeller i högerklicksmenyn eller genom att klicka på knappen Visa modeller

Ny version av modellfilen

När modellfilen har ändrats kan du ladda upp filer som ny version:

• Klicka på knappen Ladda upp ny version
  • Skriv en kommentar, markerar fil/filer och
  • Klicka på OK

Radera modellfiler

• Markera IFC-filen som ska raderas
  • Klicka på knappen Radera modell
  • Bekräfta att du verkligen vill radera IFC-filen